Zasady diety

  • Należy jeść do syta bez ograniczeń ilościowych i nie licząc kalorii.
  • Posiłki powinny być różnorodne.
  • Każdy posiłek powinien zawierać białka i węglowodany.
  • Należy całkowicie lub częściowo zrezygnować ze spożywania węglowodanów o wysokim IG, szczególnie cukru, białej mąki, ziemniaków, kukurydzy, białego ryżu (z wyjątkami), potraw mącznych.
  • Należy spożywać węglowodany, które mają pozytywny wpływ na poziom cukru (IG<50,) a w szczególności makaronu sojowego, soczewicy, grochu, fasoli, warzyw.
  • Powinno się zrezygnować ze złych tłuszczy (masło, smalec, oleje rafinowane) na korzyść dobrych (oliwa z oliwek tłuszcz z gęsi, olej słonecznikowy oraz rzepakowy.
  • Zaleca się spożywać ryby zamiast mięsa (z wyjątkiem drobiu, chudej wołowiny i cielęciny).
  • Należy unikać wszystkich dań przygotowanych z użyciem białej mąki (pszennej), masła, bułki tartej, cukru, karmelu, skrobi modyfikowanej itp. (mąkę białą można zastąpić mąką z soczewicy lub grochem arabskim, a bułkę tartą - parmezanem)
  • Zaleca się tak komponować potrawy, aby zawierały wyłącznie węglowodany o niskim IG (IG<50) oraz unikać węglowodanów, które powodują wysoki poziom cukru we krwi o wysokim IG (IG>55).

Ponadto Metoda Montignac składa się z dwóch etapów: fazy I - kiedy następuje utrata wagi oraz fazy II - kiedy następuje stabilizacja wagi na osiągniętym poziomie. Pierwszą zasadą I fazy jest absolutny zakaz rezygnowania z posiłków, zwłaszcza ze śniadania i obiadu, ponieważ może to spowodować przestawienie się organizmu na tryb głodowy, co z kolei doprowadzi do magazynowania zapasów. Posiłki powinny być spożywane o stałych porach. Proporcje poszczególnych posiłków powinny być następujące: obfite śniadanie, sycący obiad oraz lekka kolacja. Należy pamiętać że wieczorem przemiana materii nie jest już tak sprawna, jak rano i te same produkty zjedzone wieczorem odkładają się chętniej (zwłaszcza tłuszcze nasycone).

W fazie I:

Należy wybierać pokarmy o niskim Indeksie Glikemicznym (IG), które powodują jak najniższą (<35) wypadkową stężenia cukru we krwi po posiłku, przez co ograniczymy wydzielanie insuliny.

Dozwolone są następujące typy posiłku:

Węglowodanowy - w skład którego wchodzą węglowodany o IG do 50 i białko, żadne tłuszcze nasycone i niewielka ilość tłuszczów nienasyconych.

Tłuszczowy - w skład którego wchodzą tłuszcze, białka oraz węglowodany o bardzo niskim IG (warzywa).

Należy unikać napojów zawierających kofeinę, ponieważ kofeina pobudza wydzielanie insuliny. Należy unikać podjadania między posiłkami. Wszystkie posiłki powinny zawierać węglowodany i białka. W skład śniadania powinny wchodzić dobre węglowodany, najlepiej bez tłuszczu. Obiad powinien być tłuszczowy z dodatkiem węglowodanów o bardzo niskim IG. Kolacja dowolna, jednakże lżejsza od obiadu.

W fazie II:

Wypadkowy IG posiłku może wynosić do 50. Pozostałe zalecenia analogicznie do fazy I.